ДОБРИ ХИГИЕННИ ПРАКТИКИ /GHP/
Сбор от принципи, правила, критерии, мерки и инструкции, прилагани при закупуването, приемането, производството, опаковането, транспортирането и съхранението на хранителни продукти.
Изискванията включват:
1. Терени и сгради, снабдяване с вода и пара, канализация
2. Персонал и обучение, лична хигиена
3. Производствени помещения и оборудване
4. Производство, контрол на технологичните операции
5. Етикетиране на готовата продукция
6. Съхранение на суровини и готова продукция
7. Транспорт и доставка до търговската мрежа
8. Документация
Въведените Добри Практики са задължителна предпоставка за въвеждане на следните стандарти и спецификации: HACCP, ISO 22000, IFS, BRC и AIB.
Свързани публикации от този блог:
Безопасност и контрол на храните?
Разработка и внедряване на НАССР системи
Как да определим опасностите за храните в ресторанта
Безопасност и контрол на храните?
Разработка и внедряване на НАССР системи
Как да определим опасностите за храните в ресторанта
Безопасност на храните. Проблеми при прилагане на новата нормативна уредба, сп. Хоремаг, 2006