ISO 22000:2005

Системи за управление на безопасността на храните
В отговор на нарастващата необходимост на фирмите от хранително-вкусовия сектор от единен международен стандарт за сертификация, през есента на 2005 г. ISO издаде ISO 22000:2005 Системи за управление на безопасността на храните.

Стандартът обединява изискванията на ISO 9001:2008 Системи за управление на качеството и спецификацията HACCP (Анализ на опасностите и контрол на критичните точки).

Фирмите по света се сертифицират по ISO 22000:2005, за да демонстрират на своите клиенти и партньори, че не само спазват изискванията на действащото законодателствo в сферата на безопасността на храните, но и полагат допълнителни усилия, за да произведат и предложат безопасни и качествени продукти.

Свързани публикации в пресата:
Безопасност на храните. Проблеми при прилагане на новата нормативна уредба, сп. Хоремаг, 2006