В отговор на нарастващата необходимост на фирмите от хранително-вкусовия сектор от единен международен стандарт за сертификация, през есента на 2005 г. ISO издаде ISO 22000:2005 Системи за управление на безопасността на храните.
Стандартът обединява изискванията на ISO 9001:2008 Системи за управление на качеството и спецификацията HACCP (Анализ на опасностите и контрол на критичните точки).
Фирмите по света се сертифицират по ISO 22000:2005, за да демонстрират на своите клиенти и партньори, че не само спазват изискванията на действащото законодателствo в сферата на безопасността на храните, но и полагат допълнителни усилия, за да произведат и предложат безопасни и качествени продукти.
Безопасност на храните. Проблеми при прилагане на новата нормативна уредба, сп. Хоремаг, 2006
Свързани публикации от този блог:
Безопасност и контрол на храните?
Разработка и внедряване на НАССР системи
Как да определим опасностите за храните в ресторанта
Какво представлява сертификацията? Част I - Избор на сертифицираща организация
Какво представлява сертификацията? Част II - Кой ще ни одитира?
Какво представлява сертификацията? Част III – Какво представлява сертификационния одит?
Свързани публикации в пресата:Безопасност и контрол на храните?
Разработка и внедряване на НАССР системи
Как да определим опасностите за храните в ресторанта
Какво представлява сертификацията? Част I - Избор на сертифицираща организация
Какво представлява сертификацията? Част II - Кой ще ни одитира?
Какво представлява сертификацията? Част III – Какво представлява сертификационния одит?
Безопасност на храните. Проблеми при прилагане на новата нормативна уредба, сп. Хоремаг, 2006